Wetsveranderingen per 1 juli 2024

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Wat moet je weten?

 

 

In Nederland treden de meeste wetsveranderingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 januari en 1 juli. Deze halfjaarlijkse wetsveranderingen kunnen grote impact hebben op ondernemers en hun bedrijfsvoering. Het is daarom essentieel om tijdig op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving. Vorige week schreven we al over de verhoging van het minimumloon. Maar per 1 juli 2024 verandert er meer voor ondernemers. Je leest het hier. 

Vrachtwagenrijbewijs verplicht voor elektrische bestelwagens 

Ondernemers die een elektrische bestelwagen gebruiken voor hun bedrijf die meer weegt d dan 3.500 kilo, hebben vanaf 1 juli 2024 een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen. Tot 1 juli mocht je een elektrische bestelauto tot 3.500 kilo nog rijden met rijbewijs B, maar dit verandert per 1 juli. Voor niet-elektrische bestelwagens gold deze regel al langer. 

Nieuwe kwaliteitseisen in kinderopvang 

Om de werkdruk en het personeelstekort te verminderen, veranderen op 1 juli 2024 de kwaliteitseisen voor de kinderopvang. In de kinderdagopvang mogen medewerkers in opleiding als ‘vast gezicht’ (vaste medewerker) worden ingezet. 

Voor de buitenschoolse opvang zijn er drie belangrijke wijzigingen: 

*  Flexibele inzet van medewerkers: vanaf 1 juli mag het aantal medewerkers worden gebaseerd op het totale aantal kinderen per locatie in plaats van per groep. Dit stelt de kinderopvang in staat om kinderen in kleinere groepen te verdelen, wat hun ontwikkeling ten goede komt. 

*  Samenvoegen van locaties: als een kinderopvang meerdere locaties heeft, mogen deze op schoolvrije dagen worden samengevoegd zonder dit vooraf in de overeenkomst met ouders vast te leggen. Dit vergemakkelijkt de opvang van kinderen en vermindert de administratieve last. 

*  Breder inzetbaar personeel: kinderopvangorganisaties krijgen de mogelijkheid om medewerkers met diverse achtergronden en vaardigheden in te zetten. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met expertise in muziek, sport of theater, waardoor de kwaliteit en variëteit van de opvang kan worden verhoogd. 

Plastic doppen moeten aan de fles vastzitten 

Vanaf 3 juli 2024 moeten fabrikanten van dranken ervoor zorgen dat doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Deze regel is ingesteld om zwerfafval te verminderen: de verpakking wordt ingeleverd voor recycling en doordat de dop eraan vast zit, komt deze niet op straat of in de natuur terecht. 

Wat betekent dit voor jou als ondernemer? 

Indien de wijzigingen van toepassing zijn voor jouw onderneming, zorg er dan voor dat je bedrijf voldoet aan de nieuwe wetgeving. Of het nu gaat om het aanpassen van de salarissen, het updaten van je rijbewijzen, het aanpassen van je kinderopvangbeleid of het naleven van milieuregels, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Dit kan boetes en andere juridische complicaties voorkomen en zorgt ervoor dat je bedrijf soepel blijft draaien. 

Voor meer gedetailleerde informatie over de nieuwe regelgeving kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Zorg dat je goed voorbereid bent en je personeel tijdig informeert over de veranderingen. En heb je hulp nodig? De experts van Entrpnr staan altijd voor je klaar. 

Andere artikelen

Uurtarief bepalen als ondernemer

Als ondernemer sta je soms voor lastige keuzes, en een van de meest uitdagende beslissingen is het bepalen van je […]

Meer lezen

Bepalen Uurtarief

Belastingplanning

Belastingplanning kan niet alleen helpen om de belastingdruk te verlagen, maar ook bijdragen aan de financiële gezondheid van je bedrijf. Lees de blog.

Meer lezen

Blog Belastingplannen

Ruisende versus geruisloze inbreng

Wat is het verschil en wanneer kies je welke optie? Als ondernemer kan je besluiten om je eenmanszaak om te […]

Meer lezen

Blog Ruisend Of Geruisloze Inbreng Header

Efficiëntieverbeteringen

Efficiëntieverbeteringen voor kleinere ondernemers en zzp'ers. Ook voor kleinere ondernemers is efficiëntie de sleutel tot succes. Lees de blog.

Meer lezen

Boekhouding Efficiencyverbetering Voor De Zzper

Geruisloze inbreng – Fouten

Vermijd veelgemaakte foute bij geruisloze inbreng. Lees in deze blog welke het zijn en hoe je die kunt vermijden.

Meer lezen

boekhouder Notaris Veelgemaakte fouten bij geruisloze inbreng en hoe deze te vermijden

Geruisloze inbreng – Voordelen

Geruisloze inbreng heeft interessante voordelen. Lees er alles over in deze blog en ontdek hoe ook jij kunt profiteren een bv.

Meer lezen

Boekhouding notaris Geruisloze inbreng en de voordelen voor kleine en middelgrote ondernemingen
Ga naar boven