Prinsjesdag 2024

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Wat kun jij als ondernemer verwachten?

Prinsjesdag 2024 komt eraan, en met het nieuwe kabinet in aantocht is het tijd om te kijken naar wat 2025 voor jou als ondernemer in petto heeft. De belastingplannen en andere belangrijke wijzigingen zullen invloed hebben op jouw bedrijfsvoering en financiën. Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten. Nadat de plannen en de begroting officieel zijn gepubliceerd, maken we een definitief overzicht voor jou.

Belastingplan 2025: wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Op 17 september krijgen we meer duidelijkheid over de fiscale veranderingen die per 1 januari 2025 ingaan. Hoewel de signalen wijzen op beperkte aanpassingen, zijn er enkele belangrijke wijzigingen die je niet wilt missen.

Een van de meest significante veranderingen is de verhoging van de bijtelling voor elektrische voertuigen. De bijtelling voor volledig elektrische auto’s stijgt van 16% naar 17%. Dit kan een impact hebben op je autokosten als je veel in elektrische voertuigen investeert.

Daarnaast wordt de btw op logiesdiensten verhoogd van 9% naar 21%. Dit betekent dat je wellicht je prijzen moet heroverwegen als je een onderneming hebt in de horecasector of een soortgelijke dienst aanbiedt. Campingverblijven blijven echter voordelig met een btw-tarief van 9%.

Premieaanpassingen en afschaffing LIV

Een andere belangrijke wijziging is de lichte stijging van de premies voor de WGA en de Ziektewet. De premie voor de WGA gaat van 0,77% naar 0,83%, terwijl die voor de Ziektewet stijgt van 0,45% naar 0,50%. Houd hier rekening mee bij je budgettering voor 2025.

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt afgeschaft. Dit voordeel, dat je als werkgever kreeg voor werknemers met een laag inkomen, verdwijnt. De overheid besteedt de vrijkomende middelen aan de versterking van het loonkostenvoordeel voor de doelgroep van de banenafspraak. Dit kan invloed hebben op de kostenstructuur van je personeelskosten.

Herinvoering van de Wet DBA en fiscale maatregelen

Een belangrijke wijziging voor zelfstandige ondernemers is het einde van het handhavingsmoratorium op de Wet DBA. De Belastingdienst zal strikter optreden tegen schijnzelfstandigheid. Als je gebruikmaakt van zelfstandige contractanten, is het verstandig om te zorgen dat je overeenkomsten in orde zijn en voldoen aan de wettelijke eisen om problemen te voorkomen.

Wat betreft fiscale maatregelen worden er enkele belangrijke aanpassingen doorgevoerd. De renteaftrekbeperkingen voor de vennootschapsbelasting worden verhoogd van 20% naar 25%. De MKB-winstvrijstelling blijft ongeveer gelijk met een kleine verlaging van 12,7% naar 12,03%. De Box 2-heffing wordt verlaagd van 33% naar 31%, maar het opstaptarief van 24,5% over de eerste €67.000 blijft bestaan.

Verder worden de aftrekken voor giften beperkt en worden de regels voor de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) aangescherpt. Dit betekent dat je als ondernemer rekening moet houden met strengere criteria voor de belastingvoordelen bij bedrijfsopvolging.

Het is essentieel om alert te blijven op deze fiscale ontwikkelingen. De wijzigingen kunnen directe gevolgen hebben voor je financiën en bedrijfsvoering. Zorg ervoor dat je tijdig je belastingaangiften en financiële planning aanpast om onvoorziene kosten te vermijden.

Bij de belastingwijzigingen voor 2025 is het ook verstandig om te kijken naar de impact op jouw financiën en je investeringsplannen. Misschien moet je je bepaalde financieringsconstructies heroverwegen of je bedrijfsstructuur aanpassen aan de nieuwe regels. Overleg hierover vooral met je boekhouder of belastingadviseur.

Later deze week weten we meer over de fiscale veranderingen voor 2025. Wij zullen je volgende week uitgebreid informeren over de definitieve belastingplannen voor volgend jaar. Zorg ervoor dat je je goed informeert en indien nodig professioneel advies inwint om optimaal gebruik te maken van de nieuwe fiscale regels.

Andere artikelen

Begrotingen 2025

Wat moet je weten Het jaar 2025 brengt veel fiscale veranderingen met zich mee die van invloed kunnen zijn op […]

Meer lezen

Blogs Begrotingsplannen

Uurtarief bepalen

Als ondernemer sta je soms voor lastige keuzes, en een van de meest uitdagende beslissingen is het bepalen van je […]

Meer lezen

Bepalen Uurtarief

Belastingplanning

Belastingplanning kan niet alleen helpen om de belastingdruk te verlagen, maar ook bijdragen aan de financiële gezondheid van je bedrijf. Lees de blog.

Meer lezen

Blog Belastingplannen

Ruisende versus geruisloze inbreng

Wat is het verschil en wanneer kies je welke optie? Als ondernemer kan je besluiten om je eenmanszaak om te […]

Meer lezen

Blog Ruisend Of Geruisloze Inbreng Header

Efficiëntieverbeteringen

Efficiëntieverbeteringen voor kleinere ondernemers en zzp'ers. Ook voor kleinere ondernemers is efficiëntie de sleutel tot succes. Lees de blog.

Meer lezen

Boekhouding Efficiencyverbetering Voor De Zzper

Geruisloze inbreng – Fouten

Vermijd veelgemaakte foute bij geruisloze inbreng. Lees in deze blog welke het zijn en hoe je die kunt vermijden.

Meer lezen

boekhouder Notaris Veelgemaakte fouten bij geruisloze inbreng en hoe deze te vermijden
Ga naar boven