Ruisende versus geruisloze inbreng

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Wat is het verschil en wanneer kies je welke optie?

Als ondernemer kan je besluiten om je eenmanszaak om te zetten naar een bv (Besloten Vennootschap). Hierbij heb je de keuze tussen een ruisende of geruisloze inbreng. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om te weten welke optie het beste bij jouw situatie past. In deze blog leggen we het verschil uit tussen ruisende en geruisloze inbreng, en geven we voorbeelden van wanneer de ene optie interessanter kan zijn dan de andere.

Wat is ruisende inbreng?

Bij ruisende inbreng wordt je onderneming fiscaal gezien gestaakt. Dit betekent dat je afrekent met de Belastingdienst over de stille reserves, goodwill en eventuele fiscale reserves van je eenmanszaak of VOF. De nieuwe bv begint vervolgens met een schone lei.

 

Voordelen van ruisende inbreng

Directe afrekening: je rekent direct af over alle fiscale claims, wat helderheid geeft over je fiscale positie.

Hogere afschrijvingen: doordat de bv de activa tegen de werkelijke waarde op de balans zet, kan er over een hoger bedrag worden afgeschreven.

Mogelijkheid tot herinvesteringsreserve: je kunt gebruik maken van de herinvesteringsreserve om belastingheffing uit te stellen.

Nadelen van ruisende inbreng

Directe belastingheffing: je moet direct belasting betalen over de stille reserves en goodwill, wat kan leiden tot een aanzienlijke belastingaanslag.

Liquiditeitsproblemen: de directe belastingheffing kan een impact hebben op de liquiditeit van je onderneming.

 

Wat is geruisloze inbreng?

Bij geruisloze inbreng wordt je onderneming fiscaal voortgezet door de bv. Dit betekent dat je niet direct hoeft af te rekenen over de stille reserves, goodwill en fiscale reserves. De fiscale claims blijven als het ware rusten binnen de bv.

 

Voordelen van geruisloze inbreng

Geen directe belastingheffing: je hoeft niet direct af te rekenen met de Belastingdienst, wat liquiditeitsvoordelen oplevert.

Continuïteit: de onderneming wordt fiscaal gezien voortgezet zonder onderbreking, wat eenvoudiger kan zijn.

Tijdwinst: je kunt de belastingheffing uitstellen, wat tijdwinst oplevert.

 

Nadelen van geruisloze inbreng

Beperkte afschrijving: omdat de activa worden overgenomen tegen de boekwaarde, zijn de afschrijvingsmogelijkheden beperkt.

Complexiteit: geruisloze inbreng kan complexer zijn en vereist een goede administratieve en fiscale voorbereiding.

Voorwaarden: er zijn strenge voorwaarden verbonden aan geruisloze inbreng, zoals het voortzetten van de activiteiten voor een bepaalde periode.

 

Wanneer kies je welk optie?

Ruisende Inbreng

Stel, je hebt met je eenmanszaak met aanzienlijke stille reserves en goodwill opgebouwd. Je verwacht de komende jaren geen grote investeringen te doen en wilt duidelijkheid over je fiscale positie. Je kunt dan kiezen voor ruisende inbreng zodat je direct afrekent met de Belastingdienst en de bv met een schone lei kan beginnen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van hogere afschrijvingen binnen de bv.

Geruisloze inbreng

Stel, je runt een succesvol bedrijf als eenmanszaak en hebt plannen om binnen enkele jaren aanzienlijk te investeren in nieuwe technologieën. Je wilt je belastingheffing zoveel mogelijk uitstellen om je liquiditeit te behouden voor deze investeringen. Je kunt dan kiezen voor geruisloze inbreng om de continuïteit van jouw onderneming te waarborgen en de belastingdruk te spreiden over meerdere jaren.

De keuze tussen ruisende en geruisloze inbreng hangt af van je specifieke situatie en toekomstplannen. Ruisende inbreng kan aantrekkelijk zijn als je direct wilt afrekenen en hogere afschrijvingen wilt benutten, terwijl geruisloze inbreng gunstig is als je de belastingheffing wilt uitstellen en de liquiditeit wilt behouden.

Bekijk ook onze handige keuzewijzer: Ruisende of geruisloze inbreng? En als je meer wilt weten over de geruisloze inbreng, dan kun je hier terecht.

Mocht je meer wilt weten over de fiscale en financiële aspecten van het omzetten van je eenmanszaak naar een bv, dan kun je altijd contact opnemen met de specialisten van onze partner NOTRS.

Andere artikelen

Prinsjesdag 2024

Wat kun jij als ondernemer verwachten? Prinsjesdag 2024 komt eraan, en met het nieuwe kabinet in aantocht is het tijd […]

Meer lezen

Blog Prinsjesdag

Uurtarief bepalen

Als ondernemer sta je soms voor lastige keuzes, en een van de meest uitdagende beslissingen is het bepalen van je […]

Meer lezen

Bepalen Uurtarief

Belastingplanning

Belastingplanning kan niet alleen helpen om de belastingdruk te verlagen, maar ook bijdragen aan de financiële gezondheid van je bedrijf. Lees de blog.

Meer lezen

Blog Belastingplannen

Efficiëntieverbeteringen

Efficiëntieverbeteringen voor kleinere ondernemers en zzp'ers. Ook voor kleinere ondernemers is efficiëntie de sleutel tot succes. Lees de blog.

Meer lezen

Boekhouding Efficiencyverbetering Voor De Zzper

Geruisloze inbreng – Fouten

Vermijd veelgemaakte foute bij geruisloze inbreng. Lees in deze blog welke het zijn en hoe je die kunt vermijden.

Meer lezen

boekhouder Notaris Veelgemaakte fouten bij geruisloze inbreng en hoe deze te vermijden

Geruisloze inbreng – Voordelen

Geruisloze inbreng heeft interessante voordelen. Lees er alles over in deze blog en ontdek hoe ook jij kunt profiteren een bv.

Meer lezen

Boekhouding notaris Geruisloze inbreng en de voordelen voor kleine en middelgrote ondernemingen
Ga naar boven