Begrotingen 2025

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Wat moet je weten

Het jaar 2025 brengt veel fiscale veranderingen met zich mee die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming. Van aanpassingen in de bedrijfsopvolgingsregelingen en strengere controles op zzp’ers tot wijzigingen in de mkb-winstvrijstelling en belastingtarieven—het is belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze blog geven we een overzicht van de belangrijkste veranderingen, zodat je weet wat je kunt verwachten en hoe je daarop kunt inspelen.

Wijzigingen in bedrijfsopvolgingsregelingen (BOR en DSR)

Als je overweegt om je bedrijf over te dragen, is het belangrijk om te weten dat de bedrijfsopvolgingsregelingen (BOR) in 2025 veranderen. De belangrijkste punten:

De vrijstelling van schenk- en erfbelasting wordt verhoogd naar 100% voor een bedrijfswaarde tot €1,5 miljoen (nu nog €1.205.871). Voor alles daarboven geldt een vrijstelling van 75%, in plaats van de huidige 83%.

Er worden strengere eisen gesteld aan de leeftijd van de ontvanger en het gebruik van bedrijfsmiddelen.

De verplichte voortzettingstermijn wordt verkort van vijf naar drie jaar, wat meer flexibiliteit biedt als je je bedrijf wilt overdragen.

Strengere handhaving voor zzp’ers vanaf 2025

Werk je met zzp’ers? Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren of zelfstandigen die voor jou werken eigenlijk in loondienst zouden moeten zijn. Het is essentieel dat je nagaat of je zzp’ers voldoen aan de wettelijke eisen om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit kan boetes en naheffingen voorkomen.

Verlaging van de mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling wordt in 2025 verlaagd van 13,31% naar 12,7%. Dit betekent dat je meer belasting gaat betalen over je winst. Houd hier rekening mee in je financiële planning, want het kan een aanzienlijke impact hebben op de fiscale lasten van jouw onderneming.

Wijzigingen in Box 2 en Box 3

In 2025 gaat het belastingtarief in box 2 opnieuw omlaag. Waar je in 2024 te maken krijgt met een tarief van 24,5% tot €67.000 en 33% daarboven, wordt het hoogste tarief in 2025 verlaagd naar 31%. Dit kan vooral voordelig zijn als je inkomen uit aanmerkelijk belang hebt.

Ook in box 3, de belasting op vermogen, worden veranderingen doorgevoerd. Na een verhoging naar 36% in 2024, wordt het tarief in 2025 weer verlaagd. Het exacte nieuwe tarief is nog niet bekend, maar het kan voor een lichte belastingverlichting zorgen.

Beperking giftenaftrek

Doe je giften vanuit je bedrijf? Dan moet je rekening houden met een beperking van de aftrekbaarheid van giften vanaf 2025. Zowel in de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting wordt de fiscale ruimte voor giftenaftrek kleiner. Dit betekent dat je minder giften kunt aftrekken van je winst, wat de belastingdruk kan verhogen.

Personeel

Verplichte tewerkstellingsvergunning voor arbeidsmigranten

Als je arbeidsmigranten van buiten de EU in dienst hebt of overweegt hen aan te nemen, is het goed om te weten dat je vanaf 2025 een tewerkstellingsvergunning moet aanvragen. Deze maatregel geldt niet voor kennismigranten, die zijn vrijgesteld. De vergunning is bedoeld om beter toezicht te houden op arbeidsmigranten en om te zorgen dat vacatures eerst vervuld worden met werknemers uit Nederland of de EU.

Verantwoordelijkheid voor overlast en taalonderwijs

Daarnaast ben je als werkgever van arbeidsmigranten verantwoordelijk voor eventuele overlast en kosten als zij geen reguliere huisvesting hebben. Bij langdurig verblijf wordt van jou ook verwacht dat je zorgt dat deze werknemers de Nederlandse taal leren.

Expats behouden fiscaal voordeel

Heb je expats in dienst? Dan hoef je je geen zorgen te maken dat zij vertrekken door veranderingen in het fiscale klimaat. Het belastingvoordeel voor expats blijft ongewijzigd. Zij betalen vijf jaar lang geen belasting over de eerste 30% van hun inkomen, wat Nederland aantrekkelijk blijft maken voor internationaal talent.

Belastingwijzigingen

Mogelijk extra belastingtarief in box 1

Er wordt gespeculeerd dat er vanaf 2025 een extra belastingtarief in box 1 komt voor lagere inkomens. Op dit moment zijn er twee schijven: 36,97% voor inkomens tot €75.000 en 49,5% daarboven. Een mogelijke derde schijf zou lagere inkomens moeten ontlasten, maar de details zijn nog onbekend.

Verlaging energiebelasting

Goed nieuws als je een bedrijf hebt met hoge energiekosten: de energiebelasting wordt in 2025 verlaagd. Hoe groot deze verlaging zal zijn, is nog niet bekend, maar het biedt mogelijk verlichting voor ondernemingen.

Verhoging renteaftrekbeperking

De renteaftrek in de vennootschapsbelasting wordt vanaf 2025 verder beperkt. De limiet voor renteaftrek wordt verhoogd van 20% naar 25% van de fiscale EBITDA. Als je veel vreemd vermogen gebruikt, kan dit betekenen dat je minder rente mag aftrekken, wat kan leiden tot een hogere belastingdruk.

Wijzigingen in de toeristische en culturele sector

Als je actief bent in de toeristische of culturele sector, moet je weten dat het btw-tarief voor logies in 2026 wordt verhoogd van 9% naar 21%. Kampeerterreinen blijven onder het verlaagde tarief van 9% vallen, maar voor andere vormen van logies kan deze verhoging een aanzienlijke impact hebben.

Ook het btw-tarief voor culturele goederen en diensten, zoals theaterkaartjes en museumtickets, stijgt in 2026 van 9% naar 21%. Dit kan de vraag naar culturele activiteiten verminderen, wat vooral kleine theaters en musea hard kan raken.

Vervoer en mobiliteit

BPM-tabel voor plug-in hybride auto’s vervalt

De verhoging van de BPM-tabel voor plug-in hybride auto’s wordt teruggedraaid. Dit betekent dat de belasting voor deze voertuigen niet stijgt zoals eerder verwacht werd. Als je plug-in hybride voertuigen in je wagenpark hebt, is dit een voordeel.

Verlaging motorrijtuigenbelasting voor emissievrije auto’s

Voor emissievrije auto’s wordt tussen 2026 en 2028 een nieuwe tariefkorting op de motorrijtuigenbelasting ingevoerd van 40%. Deze korting wordt geleidelijk afgebouwd, maar biedt in de tussentijd een financieel voordeel als je emissievrije voertuigen inzet.

De fiscale veranderingen in 2025 kunnen een grote impact hebben op jouw bedrijfsvoering. Of het nu gaat om strengere regels voor zzp’ers, wijzigingen in de mkb-winstvrijstelling, of veranderingen in belastingtarieven, het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je jouw financiële strategie aanpast aan de nieuwe regelgeving, zodat jouw onderneming ook in het veranderende fiscale landschap succesvol blijft.

Let op: veel van de bovenstaande wijzigingen moeten nog in wetten worden geformaliseerd. Aan bovenstaand overzicht kunnen verder geen rechten worden ontleend.

Andere artikelen

Prinsjesdag 2024

Wat kun jij als ondernemer verwachten? Prinsjesdag 2024 komt eraan, en met het nieuwe kabinet in aantocht is het tijd […]

Meer lezen

Blog Prinsjesdag

Uurtarief bepalen

Als ondernemer sta je soms voor lastige keuzes, en een van de meest uitdagende beslissingen is het bepalen van je […]

Meer lezen

Bepalen Uurtarief

Belastingplanning

Belastingplanning kan niet alleen helpen om de belastingdruk te verlagen, maar ook bijdragen aan de financiële gezondheid van je bedrijf. Lees de blog.

Meer lezen

Blog Belastingplannen

Ruisende versus geruisloze inbreng

Wat is het verschil en wanneer kies je welke optie? Als ondernemer kan je besluiten om je eenmanszaak om te […]

Meer lezen

Blog Ruisend Of Geruisloze Inbreng Header

Efficiëntieverbeteringen

Efficiëntieverbeteringen voor kleinere ondernemers en zzp'ers. Ook voor kleinere ondernemers is efficiëntie de sleutel tot succes. Lees de blog.

Meer lezen

Boekhouding Efficiencyverbetering Voor De Zzper

Geruisloze inbreng – Fouten

Vermijd veelgemaakte foute bij geruisloze inbreng. Lees in deze blog welke het zijn en hoe je die kunt vermijden.

Meer lezen

boekhouder Notaris Veelgemaakte fouten bij geruisloze inbreng en hoe deze te vermijden
Ga naar boven